Виділяють три головні причини, через які листя огірків може жовтіти та сохнути, і на кожну з них є рішення. Перша можлива причина – нестача поживних речовин. Пише Politeka.

Огірки в процесі дозрівання плодів потребують великої кількості поживних речовин, особливо калію, а якщо його бракує, це сильно відображається на листі та плодах рослин.

При дефіциті калію спершу на краях листків з'являється облямівка блідо-жовтого кольору і з часом вона стає яскравішою. Якщо калію дуже мало, плоди огірка стають неправильної форми (грушоподібні) та гіркими, листки рослини вкривають бурі плями, а облямівка на листках набуває коричневого кольору та засихає.

Щоб уникнути калійного голодування, підживлюємо огірки добривом із вмістом калію, бажано в карбонатній формі.

Друга поширена проблема з огірками – переноспороз – це грибкове захворювання, яке вражає насамперед листки, але в результаті може сильно вплинути на якість та кількість плодів.

У разі захворювання на листках огірків зʼявляються плями жовтого та бурого кольору. Далі листки відмирають, хвороба вражає стебло огірка, і рослина перестає рости.

У переноспорозу дуже короткий інкубаційний період – три дні, і від зараження до загибелі рослини може пройти лише тиждень, тому при перших проявах хвороби або для профілактики використовуйте фунгіцид.

Ще одна причина, яка може зіпсувати урожай огірків – неправильний полив. Шкідливим буде як нестача, так і надлишок води. Крім того, важлива температура води – не поливайте огірки холодною водою, бо такий стрес може нашкодити рослині.